Game of Skills tuo lisää voimaa, liikkuvuutta ja ketteryyttä

street_workout_sm_2015_foto_5_milla_vahtila (2)
Volttimedia aloitti syksyllä 2015 ensimmäiset Game of Skills -ryhmät HJK:n kanssa ja vastaanotto on ollut positiivinen. Tuote on pitkän pohdinnan tulos. Jarilla ja minulla on vahva tausta telinevoimistelusta niin urheilijana kuin valmentajana ja ohjaajana. Telinevoimistelun parhaita paloja ovat lajin tuoma kehonhallinta, ketteryys, voima ja liikkuvuus. Omien lasten myötä on ollut mahdollisuus päästä näkemään eri lajien harjoittelua. Jokaisessa lajissa on omat erityispiirteensä ja lajeja toteutetaan lajin valmennus- ja harjoittelukulttuurien mukaisesti. Monia havaintoja on kuitenkin noussut – ja välillä suurta ihmetystäkin.

Yksi mietityttänyt asia on ollut perusominaisuuksien vähäinen harjoittelu – ja tällä en tarkoita lajispesifejä asioita. Nykylasten perusmotoriikka ja voimataso ovat usein puutteellisia. Tällaiselle pohjalle on hankala lähteä rakentamaan lajien vaatimia taitoja. Telinevoimistelussa treenitunteja on paljon ja sille on syynsä. Voimisteluliikkeissä fyysiset ominaisuudet tulevat todella nopeasti vastaan ja rajoittaviksi tekijöiksi, jos niihin ei panosteta. Joka harjoituksessa tehdään aina voimaharjoitus ihan pienimmistä jumppareista lähtien. Samoin venyttely on olennainen osa treeniä. Vasta kun nämä ominaisuudet paranevat, pystytään oppimaan asioita.

Sama ei päde aivan yhtä suoraviivaisesti esimerkiksi jalkapalloon, joka on meille tullut lajeista lasten kautta läheisimmäksi, mutta varmasti viitoittaa tietä myöhemmin. Jos fyysisiä pohjia ei ole tehty riittävän hyvin ja kehonhallinta on puutteellinen, niin seurauksena voi olla rasitusvammoja tai tie voi nousta pystyyn, kun keho ei pysty kaikkiin liikkeisiin ja liikesuuntiin, joita laji myöhemmin vaatii.

Lisää ajatuksia aiheesta luvassa seuraavissa kirjoituksissa.

Sanna

 

Julkaistu kohteessa Volttimedia blogi Merkitty:
4 comments on “Game of Skills tuo lisää voimaa, liikkuvuutta ja ketteryyttä
 1. Johanna sanoo:

  Juurikin näin, perusteet olis hyvä olla kohdillaan, kun lähdetään rakentamaan taitopohjaa lajiin kun lajiin. Useimmiten, kun urheilu ja liiikunta pohjautuu koko kehoon ja sen toimintaan kaikilla osa-alueilla. ☺Toimivalle, osaavalle, voimaa omaavalle pohjalle on huomattavasti helpompaa rakentaa lajispesifiä osaamista. Oman kehonsa osaamisen tunnistaminen on kaikille tärkeää myös junnuille. Samalla tekemisestä tulee monesti myös hauskempaa. Hyvä te, hieno konsepti! Tykkään, paljon.

  • Sanna Mönkkönen sanoo:

   Kiitos Johanna! Liikunnan vähäinen määrä näkyy lasten perustaidoissa. Tai sitten treenataan paljon, mutta niin yksipuolisesti, että tulee ongelmia jossain vaiheessa vastaan. Iloa, monipuolisuutta, liikettä, hallintaa ja idea ja ajatus siihen vielä mukaan, niin hyvä tulee!

 2. Jukka Porevirta sanoo:

  Hyvä Sanna ja Jarski!
  Näiden asioiden parissa olen työskennelyt jo pitkään ja allekirjoitan ajatuksenne täysin!
  Tsemiä ja intoa teillekin!
  Jukka Porevirta
  JP Action Training Center
  Jyväskylä

  • Sanna Mönkkönen sanoo:

   Kiitos Jukka! Intoa on paljon ja mielenkiintoinen on toimintakenttä! Terveisiä sinne JP Action Training Centeriin. Täytyy tulla sinne joku kerta vierailulle 🙂

   Sanna